El municipi de Sant Julià de Cerdanyola està situat a 950m d’altitud a la comarca del Berguedà.

La seva història comença lligada al Monestir de Sant Llorenç, qui en va tenir el domini i el control fins al segle XIV.

Amb l’esclat de la pesta negra, el poble es quedà pràcticament sense habitants. No serà fins a l’etapa de la industrialització, l’inici de l’explotació de les mines de carbó del Berguedà i l’arribada del ferrocarril, que el poble s’anirà recuperant econòmicament i demogràfica.

Després d’uns anys sota la capitalitat municipal de Guardiola de Berguedà, antic nucli dins del municipi de St. Julià, s’estableix com a municipi independent.

Aquest poble, característic per la individualitat de les seves cases, les feixes i marges que l’envolten, la seva vall oberta i algunes festes com la Fia-Faia, és l’enclavament des d’on surten la majoria de les rutes.

Moltes travessen la serra del Catllaràs, inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural i situada entre els termes municipals de Sant Julià de Cerdanyola, la Pobla de Lillet, Sant Jaume de Frontanyà, La Nou de Berguedà, Borredà i Vilada.

Desconeguda i verge, aquesta serra amaga espais paradisíacs i aïllats i pot ser descoberta amb calma i profunditat gràcies als més de 150 km de pistes, camins i corriols.

Obrint una mica la mirada, el visitant podrà aproximar-se a alguns dels paratges més emblemàtics de l’Alt Berguedà. La muntanya del Pedraforca i la serra del Cadí són ben a prop, així com els naixements dels rius Llobregat i Bastareny. L’obra més desconeguda de Gaudí també s’amaga en aquests paratges.

Veniu a descobrir aquest marc incomparable.